Kategórie
 
 
 
 
 

Roland FA07 a software update 2.0 pre FA06 / 07 / 08

Roland FA-07

Firma Roland predstavila v rámci júnových noviniek workstation FA-07. Jedná sa o model doplňujúci sériu FA, v tomto prípade vybavený 76 klávesovou polovyváženou mechanikou.

Roland FA-07

Roland FA-07

Rolanda FA-07

Ide o dobrý kompromis medzi hmotnosťou nástroja, dobrou hrateľnosťou mechaniky a dostatočným rozsahom umožňujúcim viacnásobné delenie klaviatúry na rôzne zvuky. Jedná sa tak o ideálny nástroj, pre klávesákov hrajúcich často live.

Súbežne s ohlásením modelu FA-07 firma roland uvoľnila aj update systému pre nástroje série FA 0x na verziu 2.0.

Roland system 2.0. pre FA-06, 07, 08

Tento systém prináša niekoľko zásadných vylepšení systému a nových funkcií nástroja.

Doznievanie tónu pri prepínaní  skupín zvukov

Funkcia doznievania hraného tónu počas prepnutia na iný zvuk už v prdchádzajúcej verzii systému bola a dala sa využívať pri prepínaní zvukov v režime Patch, aleb režime Performance resp. Studio Set. V tomto prípade však ide o doznievaní pôvodného zvuku resp skupiny zvukov (layer, split) v rámci jedného Studio Setu. Umožňuje vytvoriť v rámci jedného Studio Setu až 16 skupín zvukov, medzi ktorými je možné pohodlen prepínať počas živého hrania stalčením jedného z padov. Každému podsvietenému padu je možné priradiť jednu zo skupín zvukov. Pri prepínaní medzi nimi neprichádza k prerušeniu hraných tónov a tieto plynule doznievajú po prepnutí na inú skupinu zvukov vrátane svojich efetov a ich nastavení. Táto funkcia tak posúva už tak bohaté možnosti použitia tohto nástroja pre LIve do úplne inej dimenzie.

Zapísanie pracovného módu padov do Studio Setu

V predchádzajúcom systéme si užívateľ mohol vybrať jeden z módov používania podsvietených padov a ten používať bez ohľadu na to v akm režime nástroja bol, alebo aký Studio Set mal zvolený. V neovej verzii systému je možné vybraný mód padov zapísať ako súčasť nastavenia každého Studio Setu. Užívateľ má tak možnosť v jendo Studio Sete používať pady na prehrávanie samplov a v inom napríklad na výber partov, alebo ich mutovanie atď.

Používanie tlačidiel 1-8 pod displejom ako alternatívu padov.

Táto funckia umožňuje priradiť skupine tlačidiel pod displejom 1-8 funkciu padov, pre pohotovejšie prepínanie napríklad partov alebo spúšťanie samplov počas živého hrania vďaka umiestneniu blízko pri klaviatúre.

Používanie FA ako Master keyboardu.

Táto funckia umožňuje v rámci každého Studio Setu pripradiť MIDI CC parametre všetkým ovládacím prvkom ako aj nastaviť monožstvo MIDI povelov pre jednotlivé party (MIDI kanály), ktoré sa vyšlú do externých zariadení pri prepnutí Studio Setu. Hráč tak získava možnosť zvolením Studio Setu prepnúť do požadovaného nastavenia  externé MIDI nástroje, moduly alebo efekty. Zároveň pre každý Studio Set môže mať namapovanú inú sadu MIDI CC pre ovládače panelu a týmito riadiť zmenu parametrov v reálnom čase externých nástojov.

Ovládanie Abletonu Live z FA

Tu je možné nastaviť si všetky pre všetky ovládacie prvky a pady funckie pre ovládanie Abletonu Live v reálnom čase.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia