Kategórie
 
 
 
 
 

IK Multimedia UNO Synth - Recenzia (prevzaté z časopisu Populár)

K Multimedia je úspešná talianska firma, ktorá si získala popularitu softvérovovými balíkmi AmpliTube, SampleTank, TrackS, Syntronik, Miroslav Philharmonik, MODO BASS, ku ktorým neskôr pridala hardvérové výrobky – audio a midi interfejsy, kontroléry, mikrofóny, aktívne reproduktory a príslušenstvo pod značkou iRig. UNO je ich prvý hardvérový syntetizátor.

https://www.on-board.sk/syntetizatory/ik-multimedia-uno-synth/

BALENIE A PRÍSLUŠENSTVO
V prekvapivo malej papierovej krabičke nájdete okrem sympatického synťáčika mikro USB kábel, dva midi káble (2,5mm Jack – MIDI päťkolík), 4 AA ceruzkové baterky, registračnú kartičku s kódmi, návod, nálepku a katalóg výrobkov IKM. Viacjazyčný užívateľský návod je stručný, informatívny, ale napísaný takým miniatúrnym šedým písmom na bielom pozadí, že človek stredného veku potrebuje lupu, aby ho prečítal. Na konci každej jazykovej mutácie je odkaz na plnohodnotný užívateľský manuál a QR kód, ktorý Vás priamo nasmeruje na danú jazykovú verziu na webe IKM. Múdro.

VZHĽAD
Dizajn UNA je silne inšpirovaný osemdesiatymi rokmi, je štýlový, pripomína staré počítačové hry liet minulých. Mne sa veľmi páči a je inšpiratívny. Druhou stranou mince je, že v horších svetelných podmienkach pódia grafické prvky zanikajú, LEDky mierne oslepujú a bez taktilnej odozvy tlačidiel je efektívne ovládanie náročnejšie. Proste daň za štýl a nízke produkčné náklady.

KONŠTRUKCIA
Telo UNO synthu tvorí pevná čierna plastová škrupina a ovládací panel. Je malý (25,6 x 16 x 4,9mm, len trochu väčší ako Volca od Korgu), tenký a ľahký, primerané robustný vzhľadom na jeho mušiu váhu (400g). Baterky v ňom pri pohybe mierne hrkocú, aspoň viete, že ste ich nezabudli doma. Kvalitný výlisok z čierneho plastu, priestor pre baterky vytvára na tele nástroja „schodík“, ktorý mierne nakláňa ovládací panel do príjemnej pracovnej polohy. Synťáčik má gumené nožičky, na stole sa nešmýka. Ovládací panel tvorí decentná matná čierna odolná dotyková fólia s grafickými prvkami v červenej a 2 odtieňoch šedej farby, 7 otočných potenciometrov a 3x7-segmentový červený LED displej.

PREPOJENIE S OSTATNÝM SVETOM
Zadný panel obsahuje zľava doprava 3,5mm TRS Jacky audio výstupu a audio vstupu, 2,5mm Jacky MIDI In a Out, Micro USB konektor a prepínač napájania s polohami OFF – vypnuté, Batéria a USB. Mono Audio výstup je sumovaný do oboch kanálov a je impedančne prispôsobený, aby vám dobre hral v slúchadlách aj cez ozvučovací aparát. Audio vstup sumuje prichádzajúci stereo signál do mona a pasívne primiešava k internému zvukovému zdroju bez možnosti ho filtrovať, alebo inak meniť obvodmi syntézy. Len nedávno boli v rámci normy MIDI akceptované 3,5mm Jacky ako alternatíva k DIN päťkolíkom, IKM sa rozhodla použiť neštandardne 2,5mm jacky, čo je zvláštna voľba a nepoteší najmä vtedy, keď originálne MIDI kábliky stratíte. Uno podporuje funkciu MIDI soft Thru. Micro USB slúži na napájanie nástroja a kompletnú MIDI komunikáciu vrátane apdejtov operačného systému, sysex dát, MIDI sync a podobne. USB Audio nepodporuje. UNO funguje ako obojsmerný MIDI – USB, USB – MIDI interfejs. Prepínač napájania má trochu nešťastne polohu OFF na kraji, takže keď nástroj používate s USB napájaním, vždy pri zapnutí musíte prekliknúť  cez polohu batéria a nástroj krátko bootuje z bateriek, čo asi nie je pre elektroniku to pravé orechové. Nástroj by mal vydržať 3 hodiny s alkalickými batériami a 4 hodiny s NiMh batériami.

OVLÁDANIE
Kapacitný panel reaguje na dotyk veľmi citlivo (podobne ako moderné smartfóny) a na jeho ovládanie sa dá veľmi rýchlo zvyknúť. Každé tlačidlo má statusovú LEDku, takže máte okamžitú vizuálnu odozvu na dotyk. Na úpravu parametrov syntézy slúži matrica 4 tlačidlá (OSC, FILTER, ENV, LFO) x 4 potenciometre. Ku všetkým podstatným funkciám syntézy sa dostanete jedným klikom (LED svieti), menej podstatným dvoma klikmi (LED bliká) a úpravou potenciometrom. Úroveň editovaných parametrov zobrazuje 3x7 segmentový LED displej. Trochu old-school, ale dá sa na to rýchlo zvyknúť. Naľavo od displeja sú potenciometre CUTOFF, TEMPO a VOLUME. IK Multimedia poskytuje k UNO synthu bezplatný editor pre iOS, macOS a Windows, ktorý umožňujú správu presetov a prístup ku všetkým parametrom syntézy, sekvenceru a arpeggiatorav príjemnom prehľadnom grafickom prostredí. Klaviatúra má 27 kláves (cca 2 a štvrť oktávy). Nereaguje na dynamiku ani aftertouch. Na dotyk reaguje rýchlo a spoľahlivo a ľahko sa na ňu zvyká. Nástroj poskytuje výber z 15 presetov nastavení stupnice (výber tónov klaviatúry) od chromatickej, durovej, molovej, pentatonickej, bluesovej az po exotické ázijské stupnice. V režime sekvencer slúži klaviatúra na zadávanie krokov. Nad klaviatúrou vľavo je 6 tlačidiel slúžiacich moduláciu zvuku pri živej hre: Dive (podladenie), SCOOP (preladenie nahor), VIBR. (vibrato – cyklická modulácia výšky tónu LFOčkom), WAH (cyklická modulácia filtra LFOčkom), TREM (tremolo - cyklická modulácia hlasitosti VCA LFO-čkom) a HOLD (nechá tón, alebo arpeggio znieť do stlačenia inej klávesy). Intenzita modulácie týchto tlačidiel je programovateľná pre každý preset individuálne.

 

UNO_SYNTH_REAR

SYNTÉZA

UNO synth je jednohlasý, má dva nezávislé napäťovo riadené oscilátory VCO, čo dáva najavo vždy po zapnutí nástroja nápisom CAL (kalibrácia), ktorý sa na pár sekúnd objaví na displeji až pokiaľ sa oscilátory nenaladia. Každý oscilátor má plynule nastaviteľný priebeh vlny od trojuholníku, cez pílu až po obdĺžnik s variabilnou šírkou pulzu. Oba oscilátory majú plynule modulovateľný tvar priebehov obálkou, alebo LFO-čkom. Postupným otáčanim potenciometra TUNE sa dajú ladiť v oboch smeroch v rozsahu jednej oktávy, najprv jemne (detune) v centoch, v zostatku dráhy potenciometra po poltónoch (transpose). Praktické! Podržaním tlačidla OSC sa dostaneme do sekcie mix, v ktorej nastavíme hlasitostné pomery oscilátorov 1, 2 a šumu. Takto zmiešaný signál prechádza do analógového 2-pólového 12dB OTA filtra s prepínateľnou charakteristikou (LPF – dolná priepusť, HPF – horná priepusť, BP – pásmová priepusť). Filter nežerie basy. Nejde do samooscilácie, ale také už 12db filtre sú. Za filtrom je obvod analógového prebudenia DRIVE. Oscilátory, Filtre a zosilovač sú modulovateľné dvomi plnohodnotnými ADSR obálkami a pomalobežným oscilátorom LFO, ktorý poskytuje 7 priebehov (sínusoida, trojuholník, klesajúca píla, stúpajúca píla, štvorec, plynulý náhodný priebeh, šum a sample and hold). Potenciometer LFO je šikovne vyriešený. Prvých 75% jeho dráhy nastavuje nezávisle rýchlosť LFO, zvyšných 25% synchronizuje jeho rýchlosť s tempom interného sekvenceru, arpegiátora, alebo externých hodín v rôznych metrikách. Čo sa týka rýchlosti, ide takmer do audio modulácie. Takmer... Všetky parametre obálok sú od poslednej verzie operačného systému ovládateľné z panela, čo je len a len dobre. Obálky niesu z najrýchlejších, ani z najpomalších. Snappy basu s nimi urobíte. Uno má 200 pamäťových miest na zvuky. Prvých 20 tvoria dobre vybrané firemné presety, zvyšné pozície sú programovateľné. S prepnutím presetu prepínate vždy aj jednu zo 100 programovateľných 16 krokových sekvencií.

DELAY
Na konci signálovej cesty je analógový delay, ktorý umožňuje nastaviť počet opakovaní a pomer suchého a naefektovaného zvuku. Úroveň spätnej väzby je fixná. Delay sa správa ako páskové echo a s ďalšími opakovaniami žerie výšky (LPF). Jeho ovládateľnost v reálnom čase je obmedzená a veľké „on the fly“ experimenty nečakajte.

ARPEGGIATOR A SEKVENCER
Arpeggiator má 10 rôznych módov prehrávania (up, down, up/down, random, as played...), rozsah od jednej do 4 oktáv. Sekvencer ma od 1 do 16 krokov, 3 módy nahrávania – krokový, v reálnom čase a step edit, 3 módy prehrávania – dopredu dozadu a dopredu/dozadu. Sekvencer umožnuje automatizovať všetky na paneli dostupné parametre syntézy naraz! Resp. nepodarilo sa mi dosiahnuť stav, že by mi ďalší parameter nenahralo.

MIDI, USB...
Uno synth má všetky parametre syntézy ovládateľné cez MIDI kontrolery, jeho LFO, PWM, sekvencer, arpeggiator aj delay su plne synchronizovateľné s externými MIDI/USB clockom.

 

 

 

ZVUK
Uno synth hrá nenormálne dobre! Keď sa sním začnete hrať rýchlo zabudnete na pochybnosti spôsobené jeho veľkosťou, váhou a trochu hračkárskym vzhľadom. Oscilátory poskytujú frekvenčne bohatý materiál od bohatých basov po výšky. Je cítiť, že sú to VCO-čka, výborne ladia, ale zároveň krásne pulzujú. Modulácia tvaru priebehu oscilátorov obálkami a LFOčkom zvuk krásne rozhýbu. Filter má veľmi muzikálny priebeh, typovo mi pripomína zvuk Oberheim SEM modulu, nežerie basy, čo je vynikajúca správa pre milovníkov acidu. Škoda tej 12 dB strmosti a absencie samooscilácie. Obvod Drive dáva zvuku príjemnú analógovú saturáciu známu z vintage synťákov.

ZÁVER
UNO synth je doslova malý veľký synťák. Malý rozmermi a cenou a veľký zvukom. Ovládanieje rozumným kompromisom, prítomnosť flexibilného arpeggiatora, sekvencera a delayu veľkým plusom. Nástroj sa dá veľmi dobre ovládať cez internú klávesnicu, ale pripojením štandar dnejexternej klaviatúry s dynamikou, aftertouchoma modulačnými kolieskami sa z neho stáva dospelý analógový synťák porovnateľný s nástrojmi trikrát tak drahými. Bezplatný editor je prehľadný a vynikajúco ovládateľný. Počas testu (O.S 1.1.1) som sa nestretol so žiadnými technickými problémami. IK Multimedia aktívne reaguje na požiadavky užívateľov z fór s každým apdejtom operačného systému prináša nové funkcionality. Zopár nápadov na vylepšenie by tu určite ešte bolo (viac priamo ovládateľných parametrov z panela nástroja, loopovateľné a invertovateľné obálky, rýchejšie LFO, transpozícia sekvencie, reťazenie sekvencií...)

IVAN HIRLÄNDER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia